Nu ezita să ne contactezi
Întrebări frecvente
DA! Cristalizarea mierii este un proces natural, care se produce în timp, în funcție de varietatea florală și care nu îi alterează proprietățile.
Mierea cristalizată poate fi readusă în stare lichidă prin încalzire la maxim 35-40 de grade. Încălzită la o temperatură mai mare de 40 de grade, mierea își pierde din proprietăți.
Cea mai simplă metodă de a decristaliza mierea acasă este prin metoda bain marie. Introduceți borcanul într-un vas cu apă încălzită la o temperatură de maxim 40 de grade și lasați-l pentru aproximativ o oră. Dacă mierea nu s-a topit suficient, repetați procesul de cate ori este nevoie pentru a ajunge la consistența dorită.
Mierea depozitată corespunzător, în recipiente sigilate poate rămâne nealterată decenii, chiar secole. Cu toate acestea, mierea este susceptibilă la modificări fizice și chimice în timpul depozitării, tinde să se închidă la culoare, să își piardă din aromă sau să cristalizeze. Acestea sunt procese dependente de temperatură, ceea ce face ca perioada de valabilitate a mierii să fie dificil de definit. În scopuri practice, este adesea menționată o perioadă de valabilitate de doi ani. Mierea ambalată și depozitată corespunzător își păstrează calitatea pentru o lungă perioadă de timp.
Mierea este produsă de albine din nectarul florilor, nu din polen. Polenul este cărat de către albine în stup, reprezentând principala sursă de proteină necesară pentru hrănirea puietului. Acesta ajunge întâmplător în miere, vehiculat de către albine, sau în timpul procesului de extracție. Cantitatea acestuia este infimă și nu impactează valoarea nutrițională a acesteia. Analiza polenul din miere ajută la determinarea principalei surse florale.